Ландшафтен дизаин, или как да направим озеленяване на градината си

Ландшафтен дизаин – това е формирането, създаването и озеленяването на градината, а именно, работата с жива материя, на която е присъща промяна във времето и пространството. За да носят грижите за градината удоволствие, трябва внимателно да се прецени основната функция на градината, да се избере най-подходящия посадъчен материал и внимателно да се избере стила на бъдещата градина.

Обикновено, спонтанно формирата градина винаги има много повече недостатъци в сравнение с тази изработена по проект. За да се създаде едно добро озеленяване, е необходимо да се задели достатъчно време, за да може ландшафтните дизайнери и клиентът да обмислят проекта, да го обсъдят и да се договарят. Човешката психогия е такава, че хората започват да мислят за създаването на градината си в началото на пролетта, когато няма време за проектиране, защото трябва да се направи подготовка за самото озеленяване. Затова, ако сте решили да направите една красива градина ще ви е необходим проект, както при стройтелството. За тази цел може да използвате зимата, за да посветите малко повече време на планирането. Много важно е, да се вземат предвид мястото на къщата и всички допълнителни сгради по отношение на дървета, които ще бъдат засадени в бъдеще. Друго важно решение е начина на извършване на поливането, което много клиенти не доглеждат. Една напоителна система осигурява доброто развитие на растенията в бъдеще, спестява много труд и гарантира добрия вид на градината. И накрая трядба да се направи подходящ избор на растения, като се има в предвид тяхната издържливост, начин на растеж, украска през различните сезони и много други.

Ако въпреки всичко решите да озеленявате сами добре е да знаете, че това изисква не само въобръжение и търпение, но много старание и грижи. Идеи за градината си може да намерите в специалните издания, в интернет или в градините на свои приятели и познати. В крайна сметка избора на растения зависи от личните ви предпочитания. Във всеки случай съвета ми към всички, който се захващат сами за това начинание е да планират градината си, а не да садят хаотично и непременно да се консултират със специалист за подходящите растения. Защото растенията, които купувате в момента се развиват по различен начин, достидат различна височина и имат специфични изисквания към почвените и климатични условия. Добре е също някой да ви помогне при съчетанието на иглолистни и широколистни видове, защото в един момент може да останете неприятно изненадани през зимата, когато се окаже, че листата окапят и градината ви остане гола и безцветна. Надявам се тези съвети да ви помогнат за създаването на една красива и приятна за отдих градина.